Nieuwsbrief PEFO NL 2024
In deze nieuwsbrief …
blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat is er zoal gebeurd in de projecten rondom de 3 groepen; kinderen, grannies en tienermoeders en de thema’s; onderwijs, huisvesting en inkomen genererende activiteiten, waar PEFO zich in Oeganda op richt.
Update Onderwijs
Dankzij de trouwe gevers heeft PEFO dit jaar het schoolgeld kunnen betalen van zo’n 180 kinderen. Het streven is om deze kinderen in ieder geval de basisschool te laten afronden en indien mogelijk ook een deel van de middelbare school en een beroepsopleiding. Dat kan een van de eenjarige beroepsopleidingen van PEFO zijn of een wat duurdere tweejarige opleiding, afhankelijk van wat er mogelijk is met de inkomsten en donaties.
Behalve het betalen van schoolgeld heeft PEFO het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het toenemend aantal tienerzwangerschappen. In eerdere nieuwsbrieven is beschreven dat dit een groot en veel voorkomend probleem is, specifiek in de huishoudens van de kwetsbare families (‘granny households’) waar PEFO mee werkt.
Het afgelopen jaar heeft PEFO een programma ontwikkeld ‘sexual and reproductive health education program’ waarin jonge meiden seksuele voorlichting krijgen, informatie over hygiëne gedurende de menstruatie en over voorbehoedsmiddelen & methoden (family planning methods). In het programma wordt ook gesproken over consent en je rechten als vrouw.
Het doel van dit programma is om de jonge meiden weerbaar te maken, hen beslissingen te laten maken op grond van juiste informatie en om gefocust te blijven op hun onderwijs.
De twee bibliotheken
Op 24 oktober en 4 november werd in de bibliotheken in Jinja en Busia de Wereld Bibliotheekdag gevierd. Er werd massaal gelezen. Sommige kinderen lazen individueel een stukje voor, er werd gezongen, er was een danswedstrijd en er werden allerlei spelletjes gedaan.
De bibliotheek wordt niet alleen tijdens schooluren gebruikt. Ook in de weekends en tijdens vakanties wordt volop gebruik gemaakt van de bibliotheek door kinderen die daar willen studeren, een boek willen lezen of op de computer een en ander willen opzoeken. Ook zijn er boekenkisten gemaakt die in de communities en op scholen verspreid worden, zodat ook kinderen die ver weg van het project wonen of op een school zitten die te ver weg is van de bibliotheek boeken kunnen lenen.
Nayuku Junior School
De basisschool van PEFO in Busia heeft er sinds kort een nieuw klaslokaal bij! Het is een klaslokaal voor P 7 (zeg maar groep 8+), waarmee nu alle niveaus van de basisschool kunnen worden aangeboden. Dit klaslokaal is mede tot stand gekomen dankzij de erfenis van iemand die het project een warm hart toedroeg.
PEFO Centrum voor Beroepsonderwijs
Het centrum voor beroepsonderwijs van PEFO is een belangrijke factor in het weerbaar maken van kwetsbare jongeren. Dit centrum is namelijk de plek voor jongeren die voortijdig school hebben verlaten bijvoorbeeld omdat ze bij moeten dragen aan het gezinsinkomen of omdat ze zwanger zijn geworden. Hier kunnen zij een eenjarige vakopleiding volgen. Daarna kunnen ze hopelijk aan de slag als naaister, timmerman of kapper. Dat geeft hen heel wat meer mogelijkheden dan het werk dat ze tot dan toe deden. Vaak was dat werk op een suikerrietplantage of op het land van iemand anders, waarmee de opbrengst vaak slechts genoeg was voor een dag. Afgelopen jaar hebben 28 studenten het lesprogramma van het centrum voor beroepsonderwijs kunnen volgen, waarvan 22 dit jaar ook aan het officiële Ugandese examen (UBTEB) deelnemen. Ook is er dit jaar uitgebreid stilgestaan bij de kandidaten die het jaar daarvoor waren afgestudeerd met een heuse optocht door Jinja!
Het is inspirerend om te zien dat sommigen van hen hun eigen kleine onderneming zijn gestart of ergens aan de slag zijn gegaan in hun vakgebied.
Zo ook Nantongo Mariam. Zij vertelt dat haar moeder overleed toen ze nog op de basisschool zat. Haar vader kreeg een andere vrouw, maar helaas behandelde zij haar slecht. Ze kon haar basisschool niet afmaken, ging aan het werk en op 14 jarige leeftijd werd ze zwanger. Ze mocht niet thuis blijven wonen en trok in bij haar vriend van 22. Ze werd moeder van een dochter, maar kon niet goed voor haar zorgen, ook haar vriend had geen stabiel inkomen. Gelukkig kreeg ze de mogelijkheid om deel te nemen aan de opleiding tot kapper aan het PEFO Vocational Centre.
Een jaar later ontving ze haar diploma. Gedurende het jaar had ze een tuintje aangelegd met groenten en jonge boompjes. Aan het eind van het jaar kon ze de oogst hiervan verkopen. Met de opbrengst kon ze haar eigen salon openen in Buwende village vlakbij Jinja.
Nantongo vertelt ook dat ze de moeilijke beslissing heeft gemaakt om de relatie met de vader van haar dochter te verbreken. Hij was al vertrokken, en het was weinig zinvol om op hem te wachten om samen een toekomst op te bouwen. Ze heeft gekozen voor haar dochter en zichzelf. De relatie met haar eigen vader en haar stiefmoeder is juist weer hersteld, mede doordat ze met de inkomsten van haar salon wat kon bijdragen aan de kosten van haar jongere broertjes en zusjes. Een van de medewerkers van PEFO vat het als volgt samen: dankzij de beroepsopleiding vond Mariam haar onafhankelijkheid, werden verbroken relaties weer hersteld en kon ze bouwen aan een toekomst voor zichzelf en haar dochter.
Update Grannies
Een aantal Nederlandse vrouwen heeft namens grannies2granniesfriesland een bezoek gebracht aan een aantal Oegandese grannies die eerder een huisje gedoneerd hadden gekregen, of in de komende tijd in aanmerking komen voor een nog te bouwen huisje. Ook werden er allerlei workshops gedaan zoals haken en naaien ter versterking van de inkomsten genererende activiteiten van de vrouwen. Dit leverde heel mooie verhalen en beelden op.
Helaas kwamen ze ook schrijnende situaties tegen. Toen zij een van de grannies bezochten die eerder een huisje had gekregen, bleek zij ernstig dementerend te zijn en in het ziekenhuis te liggen. De oudste jongen, Bright van 15 jaar had de zorg over zijn broertjes en zusjes overgenomen. De kinderen zagen er verwaarloosd uit en geen van hen ging naar school. Bright werkte elke ochtend op een suikerrietplantage en kwam tegen de middag thuis met wat eten.
Na een massale oproep tot donatie is er gelukkig een sponsor gevonden voor alle kinderen. De kinderen kunnen nu elke dag naar school en Bright kan een vak gaan leren!
De SACCO, spaar- en leencoöperatie van grannies
In de vorige nieuwsbrief is al geschreven over de nieuwe start van de SACCO, de spaar- en leencoöperatie van de grannies. Het doel was toen om eerst 5 miljoen shilling bij elkaar te krijgen voordat er leningen verstrekt gingen worden. Dat doel werd in augustus van dit jaar bereikt, mede dankzij enkele bijdragen van PEFO Nederland. Sinds die tijd zijn er 5 leningen verstrekt aan grannies tegen een rente van 10%. De looptijd van deze leningen bedraagt meestal 3 tot 6 maanden.
De coöperatie heeft ongeveer 50 leden die 2 keer per maand bij elkaar komen. Ze kunnen dan, als ze het kunnen missen, een bedrag inleggen als spaartegoed.
Een comité van 3 leden beoordeelt de aangevraagde leningen. Deze leden bezoeken de aanvrager, waarna de aanvraag aan alle leden voor akkoord wordt voorgelegd.
Na uitgebreid overleg is besloten een deel van de donaties niet te gebruiken voor het verstrekken van leningen, maar om deze te gebruiken voor gezamenlijke investeringen die het kapitaal van de SACCO en haar leden kunnen vergroten. Zo zijn er 3 varkens, een nieuw hok bij één van de leden en voer aangeschaft. Ook wordt de mogelijkheid bekeken om in koffie te investeren
Update Adopteer en geit
Over het Adopteer een Geit project is er deze keer geen uitgebreide update in de nieuwsbrief. Er wordt nog gewerkt aan een update die binnenkort op de site van Adopteer een Geit geplaatst zal worden.
Wat betreft de tienermoeders, zoals te lezen in het eerdere stuk over onderwijs, blijft het voorkomen van tienerzwangerschappen een belangrijk thema in de projecten en zal dan ook volgend jaar weer veel aandacht krijgen.
Help mee! Help mee om de mooie projecten voor kinderen, grannies en tienermoeders in Oeganda te kunnen voortzetten! U kunt een gift overmaken naar: NL71SNSB0967181127 t.n.v. Pefo Nederland. |